Wikkelfee is ontstaan uit jarenlange passie voor en werken in de antroposofische verpleegkunde.
Deze verpleegkunde heeft zich ontwikkeld vanaf 1921, toen Rudolf Steiner en de Nederlandse vrouwelijke arts Ita Wegman, samen in Zwitserland als pioniers werkten in een klein ziekenuis en een schat aan inzichten en handelwijzen achterlieten. Inmiddels is dit werk wereldwijd verspreid en wordt dagelijks gepraktiseerd. 

Antroposofische verpleegkundige zorg
Antroposofische zorg is een manier van verplegen die over de hele wereld wordt uitgevoerd in vele ziekenhuizen, academische centra, artsenpraktijken, verpleeghuizen, revalidatieklinieken, gehandicaptenzorg, hospices, thuiszorg-organisaties, therapeutica en zelfstandige praktijken.
Antroposofische verpleegkunde is in Nederland gebed binnen de VenVN (Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). 

Voorop staat de werkelijke ontmoeting met degene die ziek of gehandicapt is. Er is opmerkzame aandacht voor wie hij/zij is, voor de betreffende "ziekte", de biografie, de sociale inbedding en wat de patiënt/cliënt er zelf mee kan/wil. Daarop volgen advies en handelingen die in de verpleegkundige uitvoering zorg, rust, aandacht en competentie uitstralen. 

Traditioneel èn modern
Eeuwen en eeuwenlang werden uitwendige toepassingen in vele situaties gebruikt en als praktische wijsheid aan elkaar doorgegeven. Daarmee behoort het tot onze traditionele Europese cultuur.

Via woord en tekst is veel bewaard: Hippocrates, Paracelsus, Hildegard von Bingen, Priessnitz, Pfarrer Kneipp, Ita Wegman en vele vele anderen lieten hun kennis achter. 

In de negentiende eeuw verdween deze rijkdom aan kennis van planten en in de twintigste eeuw verloren we ook de praktische uitvoering ervan en daarmee helaas ook het opdoen van ervaringen. Maar de werkzame kracht is er natuurlijk niet door aangetast. 

De laatste 30 jaar is er sprake van een opleving van deze natuurlijke toepassingen: meer en meer worden tradities begrepen én opnieuw gepraktiseerd.
In Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Noorwegen, Zweden, Estland, Litouwen, Oekraïne, Rusland, Georgïe, Zuid Afrika, Egypte, Israël, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland, Japan worden Heilwickel, Einreibungen en Bäder in vele zorgopleidingen gedoceerd en in ziekenhuizen en thuissituaties als vanzelfsprekend gebruikt: als External treatments of Aüssere Anwendungen und Aromapflege.

Er verschijnen met regelmaat boeken over de ongekend grote toepasbaarheid ervan en er wordt steeds meer onderzoek verricht. 

Door verpleegkundigen: uitwendige therapie voor patiënten
Binnen de Nederlandse antroposofische verpleegkundige zorg worden de behandelingen "uitwendige therapie" genoemd en dagelijks door vele verpleegkundigen en verzorgenden gepraktiseerd.

Binnen de uitwendige therapie onderscheidt men drie manieren om geneeskrachtige substanties op de huid aan te brengen: via therapeutische inwrijvingen, waterbehandelingen (baden) en via wikkeldoeken. 
Bijzonder concept: Na elk van deze behandelingen volgt een inpakking in een warme flanellen doek/laken, waarin relatief lang nagerust wordt. Daarmee wordt expliciet de waarde van warmte vormgegeven. Deze trias in de behandeling (aanbrengen, omhullen/inwikkelen, rusten) is essentieel. 
Bijzonder feit is dat er alléén met natuurlijke producten gewerkt wordt. Zelfs meer dan dat, zij zijn van bijzondere kwaliteit nl. uit de biologisch-dynamische landbouw en kruidenteelt. 

De uitwendige therapie is een hoogwaardige manier van zorgen en wordt als aanvullende zorg in preventieve, curatieve en palliatieve zorg bijzonder gewaardeerd. 

In Nederland werken antroposofische verpleegkundigen volgens protocollen waarin doel, werkwijze, beleid en evaluatie beschreven zijn. De VenVN en Stichting Plegan organiseren cursussen, opleiding en nascholing speciaal voor verpleegkundigen. Als onderdeel van Integrativ Medicine krijgt het steeds meer een plek. De Hogeschool Leiden verricht onderzoek. 

Door mensen thuis: uitwendige toepassingen voor iedereen  
Thuis kun je deze toepassingen in de vorm van rustige inwrijvingen, het aanleggen van zalf- of olielapjes, het omdoen van een heilzame wikkel, of een opwekkend of rustgevend voetenbad, armbad of volbad, ook aanwenden.
Zij zijn heel heilzaam bij veel kwaaltjes en ongemakken én werken ter preventie. (Vooral in de maanden met de R).
Natuurlijk is het belangrijk dat je eerst afweegt of je een arts moet raadplegen.
Maar in de meeste gevallen bij buikpijn, hoest, verkoudheid, griep, oorpijn, koorts, onrust, prikkelbaarheid, vermoeidheid etc, zijn het wikkelen, inwrijven en het baden weldadig en effectief.
Met eenvoudige middelen kun je meteen aan de slag.
Voor jezelf, je kinderen, je partner en anderen (mantelzorg). 

Álle uitwendige toepassingen:
  • zijn zeer beproefde “Heilmittel" die op veel ervaringen berusten
  • zetten de kracht van de natuur in
  • activeren de zelfhelende krachten op een zachte natuurlijke manier
  • werken met de heilzaamheid van de slaap of de rust na de behandeling
  • verbeteren de ontgifting over de huid en de activiteit van het lymfesysteem
  • verminderen pijn en verbeteren het welbevinden
  • bieden kans om liefdevolle toewijding en opmerkzaamheid te ontwikkelen
  • werken op lichaam, ziel en geest
  • zijn eenvoudig, kostenbesparend en horen in elk gezin thuis
Probeer het maar eens uit: 
 - Neem wat geneeskrachtige olie, zalf of balsem zachtjes in je handen en wrijf de "zere plek" met je handen zachtjes in. Daarna omhul je de plek met wol, of een wikkel of het hele lichaam in warme doeken, en ga dan rusten. 
- Voeg de heilzame olie of kruidenthee aan het badwater toe, dompel je hele lichaam er in (ligbad, zitbad, voetenbad, armbad, douche, wasbeurt) en geniet van de rust. Daarna omhul je je in een warme badjas en ga rusten in je bed. 
- Breng de heilzame substantie puur (ui, citroen, kool, kwark) of als thee, tinctuur, olie of zalf op een doek/lap (kompres, applicatie, wikkeldoek) en leg die op een bepaalde plek van je lichaam. Omwikkel die met een omslagwikkel en ga rusten.  

Wikkelfee helpt je graag een handje.
Ze biedt je tal van producten die je nodig hebt.
En houdt meerdere keren per jaar workshops waar je de werkwijzen leert. 

Voor kraamverzorgenden, herboristen en kruidkundigen, complementair verpleegkundigen en mensen in de gehandicaptenzorg worden ook kursussen gehouden. Vraag ernaar.

Wikkelfee voor Wikkels & Zo
Voor alle External Treatments en Aussere Anwendungen.
Healthy & Organic voor mens en natuur.
Duurzaam, eenvoudig, puur, heilzaam en gezondheidszorg-kostenbesparend.