Wikkelfee is in 2007 opgericht door Toke Bezuijen, ontstaan uit jarenlange passie voor en werken in de antroposofische verpleegkunde.
Deze verpleegkunde heeft zich ontwikkeld vanaf 1921, toen Rudolf Steiner en de Nederlandse vrouwelijke arts Ita Wegman, samen in Zwitserland als pioniers een klein ziekenhuis oprichtten, samenwerkten en een schat aan inzichten en handelwijzen achterlieten. Inmiddels is dit werk wereldwijd verspreid en wordt dagelijks gepraktiseerd. 

Even een uitgebreid en lang verhaal, want deze manier van zorg kent een lange geschiedenis en zo weet je van de hoed en de rand:) !

Antroposofische verpleegkundige zorg
Antroposofische zorg is een manier van verplegen die over de hele wereld wordt uitgevoerd in vele ziekenhuizen, academische centra, artsenpraktijken, verpleeghuizen, revalidatieklinieken, gehandicaptenzorg, hospices, thuiszorg-organisaties, therapeutica en zelfstandige praktijken.

Voorop staat de werkelijke ontmoeting met degene die ziek of gehandicapt is. Er is opmerkzame aandacht voor wie hij/zij is, voor de betreffende "ziekte", de biografie, de sociale inbedding en wat de patiënt/cliënt er zelf mee kan/wil. Daarop volgen advies en handelingen die in de verpleegkundige uitvoering zorg, rust, aandacht en competentie uitstralen. 
Antroposofische verpleegkunde is in Nederland gebed binnen de VenVN (Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). 

Traditioneel èn modern
Eeuwen en eeuwenlang werden uitwendige toepassingen in vele situaties gebruikt en als praktische wijsheid aan elkaar doorgegeven. Daarmee behoort het tot onze traditionele Europese cultuur.
Via woord en tekst is veel bewaard: Hippocrates, Paracelsus, Hildegard von Bingen, Priessnitz, Pfarrer Kneipp, Ita Wegman en vele vele anderen lieten hun kennis achter. 
In de negentiende eeuw verdween deze rijkdom aan kennis van planten en in de twintigste eeuw verloren we ook de praktische uitvoering ervan en daarmee helaas ook het opdoen van ervaringen. Maar de werkzame kracht is er natuurlijk niet door aangetast! 

De laatste 30 jaar is er sprake van een opleving van deze natuurlijke toepassingen: meer en meer worden tradities begrepen én opnieuw gepraktiseerd. Zowel in de Aromapflege, Naturheilkunde Pflege, Kneippsche Pflege, anthroposophische zorg, complementaire zorg, en bij herboristen en kruidkundigen. In België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Engeland, Noorwegen, Zweden, Estland, Litouwen, Oekraïne, Rusland, Georgïe, Zuid Afrika, Egypte, Israël, Noord - en Zuid Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland en Japan worden Heilwickel, Einreibungen en Bäder in vele zorgopleidingen gedoceerd en in ziekenhuizen en thuissituaties als vanzelfsprekend gebruikt als External treatments of Aüssere Anwendungen, Wickel und Auflagen, Kneipp'se toepassingen en als Aromapflege of Aromazorg.
In veel landen is het heel normaal dat een specialist (kinderarts, huisarts, oncoloog) je een kamille-buikwikkel, ui-oorkompres of een lavendel-olie-borstlapje aanraadt.

Er zijn verschillende instituten waar je Fachfrau of Mann kan worden in de wikkels en inwrijvingen; er verschijnen met regelmaat boeken over de ongekend grote toepasbaarheid ervan (o.a. bij de goede werking ervan bij de bijwerkingen van oncologische behandelingen en in de begeleidiing van kinderziektes) en er wordt steeds meer onderzoek verricht. 

Binnen de Nederlandse antroposofische verpleegkundige zorg worden de behandelingen "uitwendige therapie" genoemd en dagelijks door vele verpleegkundigen en verzorgenden gepraktiseerd. Zij werken volgens protocollen waarin doel, werkwijze, beleid en evaluatie beschreven zijn. De VenVN en Stichting Plegan organiseren cursussen, opleiding en nascholing speciaal voor verpleegkundigen. Als onderdeel van Integrativ Medicine krijgt het steeds meer een plek. De Hogeschool Leiden verricht onderzoek. 

Maar iedereen kan het!
De traditionele heilzame wikkels en kompressen om buik, borst, hals, polsen, kuiten; de rustige inwrijvingen met goede oliën en de verfrissende toepassingen met water (armbad, voetenbad, volbad) kunnen door iedereen thuis gegeven worden aan kinderen, ouderen, en niet te vergeten, aan jezelf.  
Zij zijn heel heilzaam bij veel kwaaltjes en ongemakken én werken ter preventie. (Vooral in de maanden met de R).

Het concept is heel eenvoudig maar essentieel!. 
Je brengt een geneeskrachtig kruid aan op de huid, je pakt het in en omwikkelt het, en je geeft de behandeling rust na. Deze trias in de behandeling (aanbrengen, omhullen/inwikkelen, rusten) is essentieel.
Bijzonder feit is dat er alléén met natuurlijke producten gewerkt wordt. Zelfs meer dan dat;  zij zijn van bijzondere kwaliteit nl. uit de biologisch-dynamische landbouw en kruidenteelt.

Natuurlijk is het belangrijk dat je eerst afweegt of je een arts moet raadplegen.
Maar in de meeste gevallen bij buikpijn, hoest, verkoudheid, griep, oorpijn, koorts, onrust, prikkelbaarheid, vermoeidheid etc, zijn het wikkelen, inwrijven en het baden weldadig en effectief.
Met eenvoudige middelen kun je meteen aan de slag.
Voor jezelf, je kinderen, je partner en anderen (mantelzorg). 

Álle uitwendige toepassingen:
  • zijn zeer beproefde “Heilmittel" die op veel ervaringen berusten
  • zetten de kracht van de natuur in
  • activeren de zelfhelende krachten op een zachte natuurlijke manier
  • werken met de heilzaamheid van de slaap of de rust na de behandeling
  • verbeteren de ontgifting over de huid en de activiteit van het lymfesysteem
  • verminderen pijn en verbeteren het welbevinden
  • bieden kans om liefdevolle toewijding en opmerkzaamheid te ontwikkelen
  • werken op lichaam, ziel en geest
  • zijn eenvoudig, kostenbesparend en horen in elk gezin thuis
Probeer het maar eens uit: 
 - Neem wat geneeskrachtige olie, zalf of balsem zachtjes in je handen en wrijf de "zere plek" met je handen zachtjes in. Daarna omhul je de plek met wol of een wikkel of je omhult het hele lichaam in warme doeken en gaat dan rusten.  
- Voeg de heilzame olie of kruidenthee aan het badwater toe, dompel je hele lichaam er in (ligbad) of een deel ervan (zitbad, voetenbad, armbad), douche met de Aromabroes of wasbeurt. Daarna omhul je je in een warme badjas en gaat rusten in je bed. 
- Breng de heilzame substantie puur (ui, citroen, kool, kwark) of als thee, tinctuur, olie of zalf op een doek/lap (kompres, applicatie, wikkeldoek) en leg die op een bepaalde plek van je lichaam. Omwikkel die met een omslagwikkel en ga rusten.  

Wikkelfee helpt je graag een handje.
Ze biedt je tal van producten die je nodig hebt.
En houdt meerdere keren per jaar workshops waar je de werkwijzen leert. 

Wikkelfee voor Wikkels & Zo
Voor alle External Treatments en Aussere Anwendungen.
Healthy & Organic voor mens en natuur.
Duurzaam, eenvoudig, puur, heilzaam en gezondheidszorg-kostenbesparend.

Voor Wikkelfee; 
Toke Bezuijen