Wikkelen is reuze eenvoudig

Wat is wikkelen nu eigenlijk?
Een wikkel om een chocoladereep laat precies zien wat we met een wikkel bedoelen.
Een omhulling voor wat we daaronder willen "vasthouden".
In gezondheidstermen:
een omslagwikkel omhult en begrenst een lichaamsdeel dat aandacht behoeft, waardoor de eigen herstelkrachten aangesproken worden.

Dat wikkelen is eigenlijk heel eenvoudig!

Je hebt nodig:

 

  • een wikkelset met wollen buitenwikkel en tricot katoenen binnenwikkel 
  • een kompresdoek (van linnen, zijde of katoen)
  • een warmwaterzak met overtrek
  • de geneeskrachtige substantie zoals een kruid, geneeskrachtige plant, ( kool, ui, gember) body-olie, bijenwas, wol e.d.
En natuurlijk ook een theepot, zeef(je), schaal, uitwringdoek (theedoek) voor de kruidentheewikkels, evt. een snijplank (bord), mes, plastic zakje voor het maken van een oliekompres. Maar dat ligt lekker vlakbij in je keuken.  

Doel
Het doel van het wikkelen is regulerende reacties van ons organisme op te roepen die voor heling en genezing zorgen. De ene keer verwarmend, de andere keer verkoelend. Want het lichaam heeft een ongelooflijk potentieel aan zelf-redzaamheid. Je moet het alleen op de juiste manier weten te stimuleren. Daarom kies je voor geschikte doeken van natuurlijke materialen en de juiste geneeskrachtige planten. 

Wikkel trio
In het spraakgebruik spreken we over een “wikkel” aanleggen, maar eigenlijk bedoelen we er een pakketje van drie lagen mee: een buitendoek, een binnendoek en een kompres. 
  • De buiten-wikkel omwikkelt circulair een bepaald deel van het lichaam (romp, borst, buik, pols, kuit) en is meestal van wol ( = omslagwikkel)
  • De binnen-wikkel / tussendoek geeft stevigheid, fixatie en bescherming en is van katoenen tricot of zijde
  • Het kompres is het doek/doekje dat op de huid ligt en drager van de werkzame substantie (= therapiedoek/applicatiedoek of gewoon kompres). Dit is vaak een enkele doek die je volgens bepaalde grootte opvouwt voor de uiteindelijke maat die je nodig hebt (altijd dubbel of zelfs driedubbel). Deze doek kan van wisselend materiaal zijn (linnen, zijde, katoenen tricot, hydrofiel of flanel). 
Bij meerdere mensen/patienten binnen praktijk of gezin is het aan te bevelen een extra binnenwikkel aan te schaffen (zijde of katoen) zodat de omslagwikkel schoon blijft.

De klassieke manier van wikkelen gebeurt met twee losse doeken: 
De wikkelset van Wikkelfee bestaat uit twee losse wikkeldoeken; buitenwikkel van gewalkte wol, met een klein stukje klittenband voor het juiste sluiten en fixeren, én een losse binnenwikkel van GOTS gecertificeerde biokatoen.
Beiden voegen zich vanwege het breisel (dus niet geweven is maar gebreid) heel goed aan de lichaamsvorm aan en raken daarbij de huid zachtjes: zij strelen zacht de zintuigen. 
  • Voor baby's, peuters, schoolkinderen, tieners en volwassenen is dit model verkrijgbaar rond van vorm. De fijne wollen buitenste wikkeldoek kun je met een klittenbandje goed sluiten over de losse binnendoek van biotricot, die door de rek fantastisch aansluit om de romp.
  • Voor volwassenen is ook nog een ander model ontwikkeld: Bodywikkel Cosy, waarbij de vorm zó mooi is aangepast, dat de wollen doek de nierstreek goed warm houdt. Door het stukje klittenband is dit "rokje" ook heel goed enkel als omslag staand én zittend te dragen. Bijvoorbeeld tijdens zit-meditatie, yoga, lang achter de PC werk etc. Heerlijk ook als je in de avond op de bank wilt ontspannen! Ook voor motorrijders, en na tuinwerk. Wil je er mee wikkelen, geen probleem! Alleen moet je nog een losse binnenwikkel aanschaffen. 

Wikkel of kompres 
We spreken over een wikkel wanneer we circulair een wikkel aanbrengen óm een lichaamsdeel en daarna omsluiten met de omslagwikkel. Je hebt naast de omslagwikkel een circulaire lange binnenwikkel nodig.
Voorbeelden: om de borst, om de buik, om de kuit, om de pols, om de hals, om een gewricht, om een vinger. 

We spreken over een kompres wanneer we óp een specifiekere lichaamsplek met een begrensder oppervlak een kompresdoek leggen en daarna omsluiten met een omslagwikkel. 

Je hebt naast de omslagwikkel een op maat gevouwen kompresdoek nodig.
Voorbeelden: op de longstreek, nierstreek, blaas, maagregio, hart, milt, lever, oor, kuit, gewricht, voetzool e.d. Het kompres dient als drager van de werkzame substantie. Dat kan een vochtig theekompres zijn, maar ook een oliekompres, een zalfkompres of een bijenwaskompres.


Afdekken van een kompres
Een olie-kompres en bijenwaskompres dek je af met het katoenvlies of flanellen polster.
Een zalfkompres dek je af met katoenvlies, het flanellen polster of het sterrenkussentje.


Wat kun je zoal gebruiken 
Kruidenthee (van o.a. kamille, duizendblad, heermoes), vele zinvolle kruidenoliën, zalven, kwark, ui, citroenschijfjes, geraspte gember, een papje of brij van plantenpoeder, aardappel, gember, mosterdpoeder, turf, modder, klei, leem en heilerde. 

Vier basistechnieken
  • Het oliekompres
  • Het theekompres
  • Het substantiekompres
  • De watertoepassingen

Aandachtpunten bij het oliekompres in combinatie met een wikkel
Plantenolie heeft van zichzelf een verwarmend effect.
Als je deze olie aanbrengt op een dubbel geslagen kompresdoek, kort op lichaamstemperatuur brengt via een warme kruik en op op de gewenste plek legt, zal de olie in de doek geleidelijk haar warmte aan de huid afgeven.
Een oliekompres op de buik dek je af met katoenvlies / flanellen polster en kun je omhullen met de binnenwikkel van tricot. Alleen bij baby's tot een jaar kun je, bij een oliekompres, ook de wollen buitenwikkel gebruiken.
Een oliekompres op de borst dek je af met katoenvlies en omhul je met de binnenwikkel van tricot. Zet het geheel dan vast met een stukje tape of twee veiligheidsspelden.
Leg géén kruik op het oliekompres. De kruik mag wel bij de voeten.


Aandachtpunten bij het theekompres in combinatie met een wikkel
Een theekompres maak je door heet water, via een zeef met het gekozen kruid, in een schaal of pan te schenken. Op de bodem van de pan ligt een kompresdoek, opgerold in het midden van een theedoek. De uiteinden van de theedoek hangen over de rand van de pan en fungeren als droge handvaten voor het uitwringen van de theedoek. Laat het afgietsel 4 tot 5 minute in de doek trekken. Wring vervolgens de theedoek uit, tot je er geen druppel meer uitkrijgt. een hete droge lap kan verantwoord op de huid gelegd worden. Omwikkel met de binnen én de buitenwikkel en leg de warme kruik er tegenaan.

Substantiekompressen kennen hun eigen bereidingswijze

Lees erover in het boek "Uitwendige therapieën" of leer ze tijdens een wikkel-workshop.

Watertoepassingen
Plantenolie mengt zich niet vanzelf met water. 
Als er een plantaardige emulgator aan toegevoegd is lukt dat wél. Vandaar de reeks badoliën bij Wikkelfee.
Je kunt ook gebruik maken van de body-oliebroes, die de olie in miniscule druppels meeneemt met de waterstroom en een warm omhullend oliehuidje achterlaat. Via het water worden de heilzame stoffen uit de olie sneller in de huid opgenomen, tot in de bloedsomloop.
De wikkeling in een bio-flanellen laken ná de badtoepassing (ook wel pakking genoemd) bevordert een sterke impuls tot warmtevorming van binnenuit.

Reinigen en bewaren van wikkels en kompressen
Het oliekompres kan meerdere keren gebruikt worden. Bij het eerste gebruik zal de doek relatief veel olie opnemen. De keren erna druppel je er een beetje olie bij. Na de toepassing kan het kompres in een open plastic zakje bewaard worden. Bewaar het katoenvlies en de wikkelset op een droge en schone plaats.
De wollen wikkel kun je aan de lucht drogen en eventueel wassen op 30 graden met een wolwasmiddel.
De tricot binnenwikkel kun je wassen op 40 graden.


Wikkelen geeft een wederzijds effect
Als je uitwendige toepassingen inzet laat je het lichaam "het ziekteproces" zelf reguleren. Wat te heet is koel je, wat te koud is doorwarm je, wat pijn doet verzacht je, wat stokt en stilstaat breng je in beweging. En dat geldt voor lichamelijke, emotionele en geestelijke processen.
Maar daarbij komt nog iets.
Tiijdens het wikkelen geef je er altijd aandacht en zorgzaamheid bij, zomaar. Aandacht voor je zieke medemens, aandacht voor de keuze van het kruid of substantie, aandacht voor de uitvoering van het wikkelwerk.
En degene die het ontvangt leert voelen, met de ogen dicht en rustend, wat er van binnen in het eigen lichaam en met zijn gemoed gebeurt. Leert ook geduldig en met vertrouwen het eigen proces te dragen.

Jouw zorg en liefdevolle toewijding in het wikkelen is een weldaad!