Wikkelen is reuze eenvoudig

Het is eigenlijk heel eenvoudig, dat wikkelen. 
Je hebt nodig:
 • omslagwikkel ( buitendoek en binnendoek) 
 • kompresdoek (van linnen, zijde of katoen)
 • warmwaterzak met overtrek
 • de geneeskrachtige substantie zoals een kruid, geneeskrachtige plant, ( kool, ui, gember) body-olie, bijenwas, wol e.d.
En natuurlijk ook een theepot, zeef(je), schaal, uitwringdoek (theedoek) voor de kruidentheewikkels, evt. een snijplank (bord), mes, plastic zakje voor het maken van een olielap. Maar dat ligt in je keuken.  

Doel

Het doel van het wikkelen is om regulerende reacties van ons organisme op te roepen die voor heling en genezing zorgen. De ene keer verwarmend, de andere keer verkoelend. Want het lichaam heeft een ongelooflijk potentieel aan zelf-redzaamheid. Je moet het alleen op de juiste manier weten te stimuleren. Daarom kies je voor geschikte doeken van natuurlijke materialen en de juiste geneeskrachtige planten. 

Wikkel trio

In het spraakgebruik spreken we over een “wikkel” maar eigenlijk bedoelen we er een pakketje van drie lagen mee: een buitendoek, een binnendoek en een kompres. 
 • De buitendoek omwikkelt circulair een bepaald deel van het lichaam (romp, borst, buik, pols, kuit) en is meestal van wol ( = omslagwikkel)
 • De binnendoek /tussendoek geeft stevigheid, fixatie en bescherming en is van katoenen tricot of zijde
 • Het kompres is het doek/doekje dat op de huid ligt en drager van de werkzame substantie (= therapiedoek/applicatiedoek of gewoon kompresdoek). Dit is vaak een enkele doek die je volgens bepaalde grootte opvouwt voor de uiteindelijke maat die je nodig hebt (altijd dubbel of zelfs driedubbel). Deze doek kan van wisselend materiaal zijn (linnen, zijde, katoenen tricot, hydrofiel of flanel). 
Wikkelfee biedt twee modellen omslagwikkels, Comfort of Classic. 

Comfort:

Comfort: Omslagwikkel bestaande uit twee aanéén genaaide wikkeldoeken ( binnendoek van zachte badstof aan buitendoek van satijnen katoen - met patroon kruiden). Supermooi. Comfortabel op het lichaam en handig in het gebruik! 
Beide materialen zijn van GOTS gecertificeerde biokatoen.
Bij meerdere mensen/patienten binnen praktijk of gezin is het aan te bevelen een extra wikkeldoek aan te schaffen (zijde of katoen) zodat de omslagwikkel schoon blijft. Het model Comfort is er alleen voor volwassenen. 

Classic:

Classic: Omslagwikkel bestaande uit twee losse wikkeldoeken; buitenwikkel van gewalkte wol, met in de bovenhoek een klein stukje klittenband voor het juiste sluiten. En losse binnenwikkel/tussendoek van GOTS gecertificeerde biokatoen, dat vanwege het breisel (dus niet geweven maar gebreid) heel goed aansluit en zacht de huid raakt en de zintuigen streelt. Samen vormen ze de meest traditionele en klassieke wikkel.

Model Classic is door de twee doeken een meer klassieke manier van wikkelen. 
 • Voor baby's, peuters, schoolkinderen en jongelui is dit Classic model rond van vorm. De fijne wollen buitenste omslagwikkel kun je met een klittenbandje goed sluiten over de losse binnendoek van biotricot, die door de rek fantastisch aansluit om de romp.
 • Voor de volwassene is dit Classic model  anders gesneden. De vorm is aangepast en in de rug loopt de stof mooi weg, zodat de wollen doek in de nierstreek goed warm aansluit. Door het stukje klittenband is dit "rokje" ook heel goed enkel als wolletje te dragen zonder binnendoek, bijvoorbeeld als je lang achter de PC zit, en je nierstreek afkoelt, maar ook als je in de avond heerlijk op de bank wilt ontspannen.
   
Reinigen
De wollen wikkel kun je goed aan de lucht reinigen, evt. wolwas.
De katoenen biotricot kun je uitstekend wassen op 40 graden.   
 

Wikkel of kompres 

We spreken over een wikkel wanneer we circulair een wikkel aanbrengen óm een lichaamsdeel, en daarna omsluiten met de omslagwikkel. Je hebt naast de omslagwikkel een circulaire lange binnen-wikkeldoek nodig.
Voorbeelden: om de borst, om de buik, om de kuit, om de pols, om de hals, om een gewricht, om een vinger. 

We spreken over een kompres wanneer we óp een specifiekere lichaamsplek met een begrensder oppervlak een kompresdoek leggen en daarna omsluiten met een omslagwikkel. Je hebt naast de omslagwikkel een op maat gevouwen kompresdoek nodig.
Voorbeelden: op de longstreek, nierstreek, blaas, maagregio, hart, milt, lever, oor, kuit, gewricht, voetzool e.d. Het kompres dient als drager van de werkzame substantie. Dat kan een vochtig theekompres zijn, maar ook een oliekompres, een zalfkompres of een bijenwaskompres.

Wat kun je zoal gebruiken 

Kruidenthee ( van o.a. kamille, duizendblad, lavendel), vele zinvolle kruidenoliën, zalven, kwark, ui, citroenschijfjes, geraspte gember, een papje of brij van plantenpoeder, aardappel, lijnzaad, fenegriek, gember, mosterdpoeder, turf, modder, klei, leem en heilerde. 

* een olie-kompres, bijenwaskompres of een zalfkompres dek je af met wat wol, of met katoenvlies ( als je gevoelig bent voor wol). 

Weldoend wederzijds effect

Het doel is om het lichaam het "ziekteproces" te laten reguleren.
Wat te heet is af te koelen, wat te koud is te verwarmen, wat pijn doet te verzachten, wat stokt en stilstaat in beweging te brengen.En dat geldt dus niet alleen voor fysieke lichamelijke processen!

Maar daarbij komt nog iets!
Tijdens het wikkelwerk geef je er altijd aandacht en zorgzaamheid bij, zomaar gratis: aandacht voor je zieke medemens, aandacht in de uitvoering van het wikkelwerk, aandacht voor de keuze van de plant, etc.
En degene die ontvangt leert voelen, met de ogen dicht, soms rustend of slapend, wat er van binnen in het eigen lichaam en met zijn gemoed gebeurt.
Leert ook geduldig en vol vertrouwen het eigen proces dragen.
Jouw zorg als liefdevolle toewijding wordt tot WelDaad.​