Wikkelen is reuze eenvoudig

Wikkelen kan iedereen. Je hebt nodig:
  • omslagwikkel ( buitendoek én binnendoek) 
  • kompresdoek (linnen, zijde, katoen)
  • warmwaterzak met overtrek
  • de geneeskrachtige substantie zoals een kruid, body-olie, bijenwaskompres, wol e.d.
En natuurlijk ook een theepot, zeef(je), schaal, uitwringdoek (theedoek) voor de kruidentheewikkels, evt. een snijplank (bord), mes, plastic zakje voor het maken van een olielap. Maar dat ligt in je keuken.  

Doel wikkelen

Het doel van het wikkelen is om regulerende reacties van ons organisme op te roepen die voor heling en genezing zorgen. De ene keer verwarmend, de andere keer verkoelend. Want het lichaam heeft een ongelooflijk potentieel aan zelf-redzaamheid. Je moet het alleen op de juiste manier weten te stimuleren. Daarom kies je voor geschikte doeken van natuurlijke materialen en de juiste geneeskrachtige planten. 

Wikkel trio

In het spraakgebruik spreken we over een “wikkel” maar eigenlijk bedoelen we er een pakketje van drie lagen mee: een buitendoek, een binnendoek en een kompres. 
  • De buitendoek omwikkelt circulair een bepaald deel van het lichaam (borst, buik, pols, kuit) en is meestal van wol ( = omslagwikkel)
  • De binnendoek geeft stevigheid en bescherming (bio-katoenen tricot)
  • Het kompres is het doek/doekje dat op de huid ligt en drager is van de werkzame substantie (= therapiedoek of gewoon kompresdoek). Dit is vaak een enkele doek die je volgens bepaalde grootte opvouwt voor de uiteindelijke maat die je nodig hebt (altijd dubbel of zelfs driedubbel). Deze doek kan van wisselend materiaal zijn (bio-linnen, zijde, bio- tricot of hydrofiel). Maar je kunt daar ook het katoenvlies voor gebruiken.
     
Wikkelfee biedt twee modellen omslagwikkels, Comfort of Classic.
Voor baby's en kinderen: Classic.
Een fijne omslagwikkel dat uit twee delen bestaat.  
Een losse walkwollen buitenste omslagwikkel die je met een klittenbandje sluit, én een losse binnendoek van biotricot, die door de rek heerlijk zacht de zintuigen streelt. 
Een fijne en praktische manier van klassiek wikkelen met twee doeken.
De wollen omslagwikkel kun je goed aan de lucht reinigen.
De biotricot kun je uitstekend wassen op 40 graden.     

Voor volwassenen: Classic en Comfort. 

Comfort wikkel

Ëén omslagwikkel, bestaande uit twee aanéén genaaide doeken; zachte badstof aan een satijnen buitendoek (met als patroon kruiden).
Beide materialen zijn van GOTS gecertificeerde biokatoen.
Comfortabel op het lichaam en handig in het gebruik. 

Bij meerdere mensen/patienten binnen praktijk of gezin is het aan te bevelen een extra wikkeldoek aan te schaffen, (bourettezijde of tricotkatoen) zodat de omslagwikkel schoon blijft.  

Classic wikkel

Een fijne omslagwikkel dat uit twee losse wikkeldoeken bestaat en een meer klassieke manier van wikkelen is. 
De losse buitenwikkel van creme walkwol sluit met een klein stukje klittenband in de bovenhoek. De losse binnendoek is van zachte tricot biokatoen, dat vanwege het breisel (dus niet geweven) zacht de huid raakt en streelt. Samen vormen ze de meest traditionele en klassieke wikkel.

Voor de volwassene is dit Classic model anders dan die van de kinderen. De vorm is aangepast uitgesneden, in de rug loopt de stof mooi weg, zodat de wollen doek in de nierstreek goed warm aansluit. Door het stukje klittenband is dit "rokje" ook heel goed te dragen (zonder binnendoek), bijvoorbeeld als je lang achter de PC zit, en je nierstreek afkoelt, maar ook als je in de avond heerlijk op de bank wilt ontspannen.

Wikkel of kompres 

We spreken over een wikkel wanneer we circulair een wikkel aanbrengen óm een lichaamsdeel, en daarna omsluiten met de omslagwikkel. Je hebt naast de omslagwikkel een circulaire lange binnen-wikkeldoek nodig.
Voorbeelden: om de borst, om de buik, om de kuit, om de pols, om de hals, om een gewricht, om een vinger. 

We spreken over een kompres wanneer we óp een specifiekere lichaamsplek met een begrensder oppervlak een kompresdoek leggen en daarna omsluiten met een omslagwikkel. Je hebt naast de omslagwikkel een op maat gevouwen kompresdoek nodig.
Voorbeelden: op de longstreek, nierstreek, blaas, maag, hart, milt, lever, oor, kuit, gewricht, voetzool e.d. Het kompres dient als drager van de werkzame substantie. Dat kan een vochtig theekompres zijn, maar ook een oliekompres, een zalfkompres of een bijenwaskompres.
( een oorwikkel bestaat dus niet, want je legt het op het oor).

Wat kun je zoal gebruiken 

Kruidenthee, vele zinvolle kruidenoliën, zalven, kwark, ui, citroenschijfjes, geraspte gember, een papje of brij van plantenpoeder, aardappel, lijnzaad, fenegriek, gember, mosterdpoeder, turf, modder, klei, leem en heilerde. 

Weldoend wederzijds effect

Het doel is om het lichaam het "ziekteproces" te laten reguleren.
Wat te heet is af te koelen, wat te koud is te verwarmen, wat pijn doet te verzachten, wat stokt en stilstaat in beweging te brengen.En dat geldt dus niet alleen voor fysieke lichamelijke processen!

Maar daarbij komt nog iets!
Tijdens het wikkelwerk geef je er altijd aandacht en zorgzaamheid bij, zomaar gratis: aandacht voor je zieke medemens, aandacht in de uitvoering van het wikkelwerk, aandacht voor de keuze van de plant, etc.
En degene die ontvangt leert voelen, met de ogen dicht, soms rustend of slapend, wat er van binnen in het eigen lichaam en met zijn gemoed gebeurt.
Leert ook geduldig en vol vertrouwen het eigen proces dragen.
Jouw zorg als liefdevolle toewijding wordt tot WelDaad.​